QEEG en neuropsychologisch onderzoek bij Brainclinics

 

U heeft uzelf - of uw kind - aangemeld voor een QEEG en/of neuropsychologisch onderzoek bij Brainclinics (bijvoorbeeld als voorbereiding op een rTMS- of neurofeedbackbehandeling). Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over de voorbereidingen voor het onderzoek en het onderzoek zelf. In het linker menu zijn de verschillende stappen - die u voorafgaand aan het onderzoek dient te doorlopen - weergegeven als Stap 1 t/m 2. Onderaan kunt u meer lezen over hoe het onderzoek er precies uitziet.

 

Onderstaande video geeft een uitgebreide uitleg van het QEEG en intake procedure bij Brainclinics:

Voorafgaand aan het onderzoek

 

Voorafgaand aan het QEEG en neuropsychologisch onderzoek is het de bedoeling dat u thuis een uitgebreide internetvragenlijst invult. Hoe u deze lijst kan invullen wordt uitgelegd onder Stap 1.


Op de dag van het onderzoek

 

Op de dag van het onderzoek dient u zich ter voorbereiding te houden aan een aantal voorschriften. Voor een goed en betrouwbaar onderzoek is het belangrijk dat u het overzicht met voorbereidingen nauwgezet opvolgt. Deze voorschriften zijn terug te vinden in Stap 2.


 
Hieronder kunt u meer lezen over het QEEG en Neuropsychologische onderzoek op de dag van het onderzoek.

 

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Allereerst krijgt u een ademhalingsband om uw borstkas om het ademritme te kunnen registreren. Daarna volgt een korte vragenlijst die informeert naar hoe u zich voelt. De onderzoeker meet uw hoofd om de locatie van de electrodes te bepalen. Vervolgens worden er een aantal plekken op uw huid op en rond uw gezicht licht gescrubd (om de ogen, op de nek, pols, wang, voorhoofd en sleutelbeen).

Daarna krijgt u een soort 'bad-muts' (cap) op het hoofd met daarin 26 elektroden.  Middels elektroden worden het EEG,  de oogbewegingen, de spierspanning en het hartritme gemeten. De elektroden worden opgevuld met een zoutmengsel. Met elektrodenstickers worden de elektroden op de huid bevestigd.

 

Ten slotte wordt er op de middel- en ringvinger een huidweerstandmeter geplaatst die de zweetafscheiding van uw huid meet. Deze voorbereidingen duren ongeveer een half uur, waarna de EEG-opname zal beginnen. U krijgt via het computerscherm en via een koptelefoon de instructies.

 

In ongeveer een uur tijd worden de testen afgenomen, waarbij u achter een computerscherm zit en door middel van een knoppenkast de testen uitvoert. Tijdens het testen is het voor de uitslag van de test zeer belangrijk dat u ontspannen en comfortabel bent. Spieractiviteit en spanning kunnen zorgen voor veel storing in het EEG signaal.

 


Voor ouders van kinderen die worden getest is het mogelijk om tijdens de voorbereiding mee te kijken en eventueel te helpen bij de vragenlijsten. Wanneer het testen begint, kan men plaatsnemen in de ruimte ernaast en eventueel een boek of tijdschrift lezen.


Na deze 1,5 uur wordt de cap afgedaan en kunt u even de benen strekken en u wat opfrissen. U kunt eventueel uw haar wassen om de zoutoplossing eruit te spoelen. We hebben een wasgelegenheid met douchekraan, shampoo, een handdoek en föhn voor u ingericht.

 

Daarna gaat u, indien voor u van toepassing, verder met het neuropsychologisch onderzoek als onderdeel van de reeks testen. Dit is een geautomatiseerde neuropsychologische testbatterij van ongeveer een uur. Tijdens deze testen zit u alleen in een ruimte achter een touchscreen. Kinderen doen dit eventueel onder begeleiding. Via de koptelefoon en via het computerscherm worden de testinstructies gegeven. Na afloop van het onderzoek worden uw persoonlijke gegevens verwerkt en opgestuurd naar de database. Binnen één à twee weken wordt het rapport terug verwacht en zal er een behandeladvies opgesteld worden door een ervaren psycholoog. Dit advies zal samen met het rapport naar de behandelaar worden gestuurd en wordt er contact met u opgenomen om een afspraak te maken voor een rapportbespreking.
Indien u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, wilt u het ons dan zo spoedig mogelijk laten weten. Er kan in dat geval een andere cliënt voor u in uw plaats komen.

 
Overzicht van de QEEG tests


Overzicht van de neuropsychologische test


Begin hier met Stap 1