Gesprekstherapie en magnetische hersenstimulatie

28-08-2009

Gesprekstherapie en magnetische hersenstimulatie: unieke en effectieve behandeling tegen Depressie


Nijmegen, 28 augustus 2009 – De combinatie van gesprekstherapie en magnetische hersenstimulatie (rTMS) bij de behandeling van depressie, resulteert in een effectiviteit van 75%  na gemiddeld 20 sessies. Dit zijn de resultaten van een wetenschappelijke studie die deze maand gepubliceerd wordt. De toevoeging van rTMS in gesprekstherapie heeft hetzelfde doel als antidepressiva. rTMS heeft nauwelijks tot geen bijwerkingen, zoals gewichtstoename of slaapproblemen. Deze therapie verschilt niet van reguliere gesprekstherapie, echter de toevoeging van rTMS lijkt ervoor te zorgen dat mensen ontvankelijker zijn voor het verwerken van de depressie en daardoor is het langetermijneffect ook vaak beter.

 

rTMS effectieve toevoeging bij gesprekstherapie

De combinatie van gesprekstherapie en rTMS-behandeling lijkt, met een slagingspercentage van 75%, een gouden greep te zijn voor de behandeling van depressie. Tussen de 8 en 12 sessies ligt het omslagpunt voor wel of geen effect. Gemiddeld ondergaan de cliënten 20 behandelingen voor een langdurig resultaat. Bij elke 5e sessie wordt de depressie getoetst door middel van vragenlijsten. Eerste resultaten uit onderzoek naar de langetermijneffecten laten zien dat de depressieve symptomen na zes maanden nog steeds significant afgenomen zijn ten opzichte van het intakegesprek voorafgaand aan de behandeling. De resultaten van dit onderzoek worden deze maand gepubliceerd in het ‘Tijdschrift voor Neuropsychiatrie en Gedragsneurologie’.

Wat is rTMS?
Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS) is een neurofysiologische techniek die toegepast kan worden voor de behandeling van verschillende neurologische aandoeningen waaronder depressie en de ziekte van Parkinson. Bij deze techniek wordt er een elektro-magnetische spoel op het hoofd geplaatst. Door middel van een pulserend magnetisch veld worden specifieke delen van de hersenen gestimuleerd met als doel de doorbloeding en elektrische activiteit in een specifiek gedeelte van de hersenen toe of af te laten nemen. Deze veranderingen
in activiteit en doorbloeding kunnen samengaan met gedragsveranderingen zoals een afname van depressieve gevoelens.

Behandeling is toegankelijker dan men vaak denkt
Als eerstelijns psychologenpraktijk werken de psychologen bij Brainclinics o.a. op basis van cognitieve gedragstherapie. De unieke combinatie van gesprekstherapie en rTMS maakt de behandeling zeer effectief, waardoor een depressie in een korte tijd behandeld kan worden.
Het is goed denkbaar dat rTMS in de toekomst een belangrijke plaats gaat innemen in de
reguliere psychische hulpverlening.

Meer informatie over de behandeling kan via info@brainclinics.com worden aangevraagd of kijk op www.brainclinics.com.

Referentie: rTMS bij Depressie (2009). Desiree Spronk & Martijn Arns. Tijdschrift voor Neuropsychiatrie en Gedragsneurologie, Juli-Augustus; 163-167

Brainclinics Treatment B.V.:
Martijn Arns
Tel.: +31(0)24 – 750 35 05