rTMS ervaringen

 

Onderstaand vindt u ervaringen van cliënten met een depressie terug, die met rTMS behandeld zijn. Ook is een overzicht van hun individuele BDI scores over sessies te zien, waaruit ook duidelijk wordt dat er duidelijke klinisch relevante verbeteringen zijn ten gevolge van de rTMS behandeling bij depressie. Voor meer achtergrond informatie over de BDI e.d. zie ook Resultaten.

 

Zie hieronder een fragment over Neurofeedback training bij ADHD en rTMS bij 'Een Vandaag' waarin ook enkele cliënten van Brainclinics aan het woord komen. 


 

Vrouw, 43 jaar

Slapeloosheid was mijn probleem, al meer dan 23 jaar. Na een aantal vervelende gebeurtenissen in mijn leven kon ik van de ene dag op de andere dag niet meer slapen. Hierdoor kon ik niet meer functioneren ik voelde me steeds somberder worden steeds meer angsten en piekergedachten waardoor het toch was gekomen en hoe kom ik hier uit. Echt alles heb ik geprobeert,Alternatieve therapieen echt alles,vitamines,alle cursussen die er zijn om beter te slapen,om jezelf weerbaarder te maken,en daarbij jaren bij verschillende psychologen gelopen. Bij de huisarts heb ik uiteindelijk slaapmedicatie gevraagd,wat even heeft gewerkt,maar zelfs slaappillen hielpen mij uiteindelijk niet. irtazapine dat is een antidepressiva hielp mij wel,hierdoor heb ik de laatste jaren een redelijk leven gehad tot twee jaar terug toen leek ook dit medicijn niets meer bij me te doen.

 

Ik heb 15 behandelingen bij Brainclinics gehad. In het begin merkte ik dat ik beter kon visualiseren (meditatie) en rare klachten verdwenen zoals mijn benen die altijd raar aanvoelde,voelde nu weer gewoon,en mijn lichaam werd niet meer zo koud. Na de twaalfde keer kon ik weer zomaar slapen! wat een feest! Ik mag weer leven ik doe weer mee! Nu weet ik in wat voor een hel ik heb geleefd, die hel was voor mij zo normaal geworden dat ik niet meer wist hoe het is om je goed te voelen en ontspannen te zijn. Na 5 maal rTMS behandelingen moest ik het formulier invullen,hoe je je voelt. Toen zag ik aan mijn invulling dat ik me al positiever voelde,wat ik niet in de gaten had omdat ik nog steeds slecht sliep. Nu na 14 keer kan ik zeggen dat de zware wolk is opgelost. Ik voel me goed en ik slaap.

 

Ik gun iedereen deze behandeling, niemand begrijpt waar je inzit als je depressief bent, het is zo'n eenzaam leven. Hartelijk dank Brainclinics. Ook voor het goede boek die je me hebt laten lezen,een spiegel waarin ik mezelf herkende,voor iedereen een aanrader: 'Ruimte voor jezelf,handboek voor persoonlijke vrijheid' geschreven door Fred Sterk en Sjoerd Swaen.

 

Hartelijke dank voor de behandelingen, ik heb mijn leven teruggekregen.
En val ik terug dan weet ik dat ik geholpen kan worden.

 


 

Man, 44 jaar

 

Ik wil graag mijn prettige ervaringen bij Brainclinincs met jullie delen.
Laten we eerlijk zijn, we leven in 2008 maar de huidige behandelmethodes voor psychische aandoeningen dateren nog uit de jaren 70: praten en pillen! Deze week las ik in het nieuws dat bijna 100.000 mensen verkeerde anti-depressiva slikken en dan ook nog eens een dubbele dosis voorgeschreven krijgen als het niet afdoende werkt. Resultaat: géén! Maar wel meer bijwerkingen. En als het gaat om een goed gesprek, dan is het wel belangrijk wie er tegenover je zit. Je kunt zo jaren zoet met het rondzeulen van de ene therapeut naar de andere, zonder het gevoel te hebben ook maar één stap verder gekomen te zijn. Nee, je zult maar psychisch ziek zijn in Nederland, dan ben je slecht klaar. Ik kan er over meepraten.

Ik ben een man van 44 jaar. In krap 8 jaar tijd heeft mijn leven niet stilgestaan: op mijn 36e eindelijk de vrouw van mijn leven ontmoet. Een half jaar later samenwonen in Nijmegen (terwijl ik zelf uit Alkmaar kom), een jaar later verhuizen naar Amersfoort, weer een jaar later de geboorte van onze dochter, nog een jaar later de geboorte van onze zoon, het jaar daarop trouwden we en weer een jaar later verhuizen naar Hoevelaken. Op zich prettige gebeurtenissen maar behoorlijk stressvol. Bovendien gingen deze gebeurtenissen gepaard met veel narigheid. Een flinke burenoorlog die jaren doorsudderde, intensieve therapieën die weinig opleverden enz. Begin dit jaar sloeg de vlam in de pan. Door al deze gebeurtenissen en oude negatieve denkmechanismen vanuit het verleden, die weer volop oplaaiden, raakte ik steeds verder verstrikt in een depresieve/overspannen toestand. Ik ging mezelf controleren en twijfelde over alles wat ik deed of zei. Onzekerheid had de overhand. Deze denkmechanismen herkende ik wel; ik heb ze tenslotte al jaren dankzij een ongelukkige jeugd waarin ik niet mocht zijn wie ik was. Alleen kwamen ze dit jaar in alle hevigheid naar boven; ik snapte mezelf niet meer. Na talloze nietszeggende bezoeken aan een psychiater en het slikken van Anti Depressiva en zelfs heftigere medicijnen, besloot ik weer aan te kloppen bij mijn psycholoog in Amersfoort en daarnaast zocht ik het ook in (soms idiote) alternatieve therapieën. Dat resulteerde in tijdelijke succesjes maar ik had er niet volledig baat bij. Ik werd er zo langzamerhand een beetje moedeloos van. Tot mijn schoonmoeder een artikel in de krant had gelezen over Brainclinics. Ik ging meteen op internet kijken. De behandelmethodes van Brainclinics en de gedegen internationale wetenschappelijke onderzoeken wekten direct vertrouwen en zeker nadat ik de vriendelijke mensen aldaar aan de telefoon kreeg. Mijn enige weerstand was nog het hoge tarief waarvan ik niet wist of mijn zorgverzekeraar dat (geheel of gedeeltelijk) zou vergoeden. Bovendien wist ik dat je niet alleen aan een machine zou zitten, maar dat er ook gesprekstherapie werd toegepast. En aangezien ik al helemaal suf getherapied was, zag ik dat niet zo zitten.

 

Achteraf was Brainclinics een blessing in disguise. Vriendelijke mensen vol inzet en toewijding, een gedegen ‘hersenmassage’ en een zeer scherpe, meelevende en stimulerende therapeuten die veel van mijn gebakken luchtballonnetjes wist door te prikken. Na 20 sessies was ik echt een ander mens. Ik kreeg het gevoel dat mijn hersenen gewoon niet meer negatief WILDE denken. Natuurlijk heb ik nog wel ’s dips en beland ik soms in de zorgvuldig door mij gegraven valkuilen maar het ergste heb ik achter de rug, ik kan nu weer vrij denken!! Bovendien vergoedde mijn zorgverzekeraar CZ 2/3 deel van de onkosten. Ik heb uiteindelijk zelf zo’n 800 euro zelf moeten betalen maar eigenlijk vond ik dat niet zo erg. Tijdens een vakantie geef je het driedubbele uit en dit is wel even belangrijker. Sterker nog, als je beter in je vel zit, ga je meer van je vakanties genieten. Ik vond het bijna jammer dat de sessies erop zaten.
Mocht ik in de nabije toekomst in een vervelende fase belanden, kom ik zeker weer terug voor een paar update sessies (want dat kan!)  en wat ook een fijn gevoel is: ik zal daar weer met open armen worden ontvangen.

 

Over een jaar of wat hoop ik in het nieuws te lezen dat de (r)TMS methode de verschillende medicatie zoals anti-depressiva overbodig heeft gemaakt. Mijn psychiater was trouwens zeer geïnteresseerd in Brainclinics en de (r)TMS methode. Zelfs hij moet erkennen dat de huidige reguliere behandelmethoden verre van toereikend zijn. Lieve mensen van Brainclinics, bedankt en succes voor in de toekomst!!!!


 

Vrouw, 35 jaar


Jarenlang heb ik vele periodes gekend van depressies. Standaard als iedereen ben ik in het circuit terecht gekomen van de reguliere Geestelijke Gezondheid Zorg. De behandelwijze en de tijd die daar aangeboden wordt heeft voor mij niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom ben ik verder gaan kijken naar andere vormen van behandelwijzen. Via Internet ben ik in contact gekomen met Brainclinics in Nijmegen. Zij zijn gespecialiseerd in de rTMS behandeling.
 
Hoewel er volgens mijn toenmalig behandelend GZ-psycholoog geen "bewezen" resultaten van de rTMS behandelwijze bekend zouden zijn, en dat het in een experimentele fase zou verkeren, ben ik toch vol vertrouwen met deze behandeling bij Brainclinics gestart. Ik wil hierbij wel aangeven dat vooral de eerste sessies zeker niet altijd "gemakkelijk en pijnvrij" waren. De intensiteit van de behandelsessies is in het begin drie keer per week. Hierbij wordt naast de rTMS behandeling ook Cognitieve Therapie toegepast, waarbij in mijn beleving vaak moeilijke onderwerpen worden aangesneden. Dit is best wel intensief.
 
Tijdens de rTMS behandeling wordt een spoel op het hoofd gericht, die "tikkende" pulsaties geeft. Die pulsaties zijn in het begin niet geheel pijnvrij, maar na een paar sessies voel je dit niet anders dan een "lichte tik".
 
Al na een paar weken kon ik een duidelijke verlichting van mijn klachten ervaren. Zowel mijn lichamelijke- als psychische klachten waren beter te dragen.Hierdoor ben ik doorgegaan met deze vorm van therapie. De intensiteit kon worden teruggebracht naar twee keer per week en nog later naar één keer per week. Alles bij elkaar heb ik 16 behandel-sessies gehad. Ik ben in deze periode een heel ander persoon geworden.
 
Wat voor mij jarenlang een slepend dilemma is geweest, heeft zij in een paar maanden tijd weten te reduceren in een voor mij meer dan leefbare situatie. Bij deze wil ik de psycholoog van Brainclinics dan ook in het voetlicht plaatsen. Zij is zéér bekwaam op het gebied van depressies. Ook heeft zij bij mij een warm gevoel van "begrip en betrokkenheid" achtergelaten.
 
Brainclinics, bedankt!!


 

Man, 48 jaar

Door privé gebeurtenissen, ben ik sinds 1990 overspannen, c.q. bij tijden zwaar depressief, en ben ik een 6 tal jaren onder behandeling geweest bij o.a. dr. Reus Psychiatrie verbonden aan het Radboud ziekenhuis, die mij na enkele testen van antidepressiva het medicijn AURORIX voorschreef. Deze antidepressiva heb ik tot 2008 moeten gebruiken.

 

Medio december 2007  had ik weer dagen van zeer zware depressiviteit, en surfte bewust op mijn PC naar ‘depressief’. Bij de 2e alinea trof ik de site van BRAINCLINICS. Na deze site uitvoerig gelezen, en herlezen te hebben, besloot ik deze behandeling (rTMS) te ondergaan. Na aanmelding kon ik binnen 14 dagen het eerste onderzoek en de testen ondergaan, waarna binnen 2 weken de eerste, van ca. 15 behandelingen begonnen. De eerste behandeling was voor mij erg emotioneel, want er ging iets gebeuren in mijn hoofd wat ik niet kon zien. Na de 5e behandeling voltrok er iets volkomen vreemd in mij, ik begon om dingen te lachen, en er begon een never mind gevoel over mij te komen. Na 10 behandelingen ging ik mijn medicijnen halveren, en na 12 behandelingen besloot ik op eigen houtje geheel te stoppen met de antidepressiva. In totaal heb ik 15 behandelingen gehad. Ik voel mij een geheel ander persoon, kan weer blij zijn, en het voornaamste: ik ben nu vrij van medicijnen.

 

Ik ben grote bewondering gaan koesteren voor mijn therapeut, die mij na ons eerste gesprek een veilig gevoel gaf, en mij leerde voor mijzelf op te komen, en mij ook leerde om verdrietige gebeurtenissen een plek te geven.

Om niet voor vervelende financiële verrassingen te komen staan: laat u eerst goed voorlichten betreffende de vergoeding, want voor de zorgverzekeraar is dit een onbekende behandeling en bij henzelf niet duidelijk wat wel en niet vergoed wordt.
Hieronder zijn de BDI scores van deze client te zien. Na de 10de sessie heeft client de medicatie afgebouwd en na 12 rTMS behandelingen was client geheel gestopt met de medicatie.


 

Man, 40 jaar

 

Al meer dan 20 jaar heb ik met depressies te kampen. Of het te maken heeft met mijn moeizame jeugd of met persoonlijke aanleg weet ik niet. Feit is dat ik er op een gegeven moment helemaal genoeg van had en besloot er wat aan te gaan doen. In pillen had ik geen zin en evenmin in eindeloze sessies met psychiaters.


Een zoektocht op internet bracht mij bij Brainclinics. Onder het mom van ‘baat het niet, schaadt het niet’ ben ik er aan begonnen. Het resultaat was dat ik me binnen enkele maanden beter voelde dan in de afgelopen 20 jaar. Wat de therapie in mijn ogen bijzonder maakt is dat depressie gewoon als een ziekte wordt beschouwd die - in combinatie met gesprekken – ook zo behandeld wordt. Zie het als een soort ‘fitness’ voor gedeelten van je hersenen die al lang niet meer getraind zijn. Het gaat dan vooral om die delen van je hersenen die ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt.

Ik ben nu enkele maanden gestopt met de therapie en het gaat nog steeds prima. Ik hoop dat dat zo blijft. Mocht het in de toekomst weer minder gaan dan kan ik altijd terugkomen voor een ‘onderhoudsbeurt’.

Hieronder is de BDI score over sessies te zien van deze client, na 10 sessies was de BDI score weer normaal, en na 15 sessies was er daadwerkelijk een score van 0 op de BDI, dat wil zeggen geen enkele depressieve klacht!


 

Vrouw, 39 jaar

 

Ik wil graag mijn ervaring over rTMS hier vertellen omdat het me heel goed bevallen is.
Ik ben een negendertige jarige vrouw en ben sinds mijn achttiende al depressief. Het begon met allesoverheersende vermoeidheidsklachten, zowel geestelijk als lichamelijk.Ik had zelf niet eens in de gaten dat ik depressief was, (wist niet eens wat het was) ik dacht gewoon ik voel me slechter omdat ik zo vreselijk moe ben, of beter gezegd uitgeput, zo voelde ik me echt. Ik moest overdag slapen, zo moe was ik en ik bleef moe, er veranderde nooit iets. Ook s’ nachts sliep ik goed. Ik heb allerlei onderzoeken gehad in het ziekenhuis en ze konden lichamelijk nooit wat vinden. Waar ik dus vreselijk van baalde, want ik wilde van mijn klachten af. Je laat het er niet bij zitten en ik ging naar paragnosten, paranormaal genezers etc. Allemaal wisten ze wat ik mankeerde en konden ze me beter maken, maar niets was minder waar, het heeft me alleen maar een hoop tijd en geld gekost. Ook zeiden ze allemaal wat anders. Volgens de één waren het mijn hormonen, volgens een ander weer iets anders. Hier ben ik mee gestopt want ik schoot er niets mee op. Ik dacht, ik stop met alles, en probeer zelf een weg te vinden om zo goed mogelijk met mijn depressie om te gaan.

 

Toen ik 24 was, kreeg ik verkering met mijn huidige man. Mijn schoonmoeder is zelf depressief geweest en zag aan mij dat ik toch depressief was. Die heeft me doorverwezen naar de dokter en kreeg anti-depressiva (seroxat). Geweldig had ik dit eerder geweten, ik knapte zo op, was ook vaak beroerd en had nergens geen last meer van. Ik ging werken en alles ging perfect. Ik was voor mijn gevoel de gelukkigste vrouw op aarde want had nooit verwacht dat het psychisch kon zijn. Toen ineens deed de Seroxat niets meer. Ik werd zwaar depressief en heb mezelf op laten nemen omdat ik bang was dat ik mezelf wat aan zou doen.Dit heeft allemaal niet mogen helpen, ben zelf na 2 weken ook opgestapt, vond niet dat ik er wat aan had.Ik heb toen echt waar 11 soorten anti-depressiva gehad maar niets mocht meer baten. Ik werd steeds angstiger,dacht straks helpt er niets meer, wat moet ik dan? Toen werd ik op Parnate gezet, dit hielp voor ongeveer 80%, dus was al lang blij. Beter iets dan niets. Maar had vaak ook terugvallen, dat ik me echt slecht voelde, maar zocht niet meer naar alternatieve geneeswijzen. Ik had het er een beetje mee gehad.

 

Toen las ik  een stukje over ECT (Elektroconvulsietherapie). Maar omdat ik met Parnate moest stoppen als ik die behandelingen zou ondergaan, en de ECT zou niet aanslaan, was ik vreselijk bang om terug te vallen in een zware depressie. Dus een beetje een moeilijke keuze.

 

Per toeval las ik over rTMS behandelingen. Ik wist niet wat ik las, dat ik dat niet eerder geweten had. Dit leek me wel wat, natuurlijk. Alleen de gesprekken zag ik niet zo zitten, ik dacht, ben meer bij psychologen geweest en dat schiet toch niet op. Maar zag het helemaal verkeerd. Ik heb gelijk informatie aangevraagd en kreeg heel snel al bericht. Ik kon al vrij snel terecht, dat vond ik natuurlijk heel fijn. Eerst krijg je het onderzoek waar de uitslag ook al snel van binnen was. Je moest ook allerlei vragenlijsten invullen waar ze een hoop informatie uithalen en dat eventueel gebruiken bij de gesprekken. Toen de behandelingen, ik kreeg 3 keer per week een behandeling en altijd een gesprek vooraf. Ik dacht echt van, o jee, 3 keer per week op en neer, maar dat is reuze meegevallen. Ik voelde me echt op mijn gemak bij haar en heeft me geestelijk zeker sterker gemaakt. Ze praat met je over dingen waar je mee zit of angstig over bent of net wat nodig is en geeft je hele goede adviezen. Ik ging er graag naartoe. Daarna de rTMS behandeling, waarvan je eigenlijk weinig voelt, het stelt niets voor.

 

Ik heb al hele goede weken gehad, dat ik me echt vrij goed voelde en ben zeker geestelijk al een stuk sterker geworden dus heb er wel vertrouwen in dat het goed komt. Ik heb nu 20 behandelingen gehad en wilde het even afwachten hoe het gaat,omdat ik iemand gesproken die pas echt depressievrij was, 4 maanden na de laatste behandeling, wilde ik het hier voorlopig bij laten en de 4 maanden afwachten. Maar misschien moet ik nog een aantal behandelingen want als je het al zo lang hebt, dan is het natuurlijk niet zomaar verdwenen. Al zou het weinig geholpen hebben, ik raad iedereen die depressief is zeker aan om rTMS te laten doen. Het werkt bij 70% van de mensen dus het is het proberen zeker waard. En ik heb heel veel geleerd, dus voor niets is het sowieso niet geweest. Ik vond het een hele prettige ervaring.

 

Hieronder is de BDI score over sessies te zien van deze client, na 15 sessies was de BDI score weer normaal, dus een volledige remissie binnen 15 sessies.


 

Vrouw, 37 jaar

 

Ergens in het voorjaar van 2007 was ik aan het surfen op internet. Ik zocht met de woorden depressie, slapeloosheid etc. Ik heb mijn hele leven lang al last van depressieve klachten. Hoe ouder ik word, hoe ernstiger ze worden. De laatste 6 jaren slaap ik ieder nacht slecht; word meerdere malen wakker. Vaak heftige nachtmerries, hevig transpirerend, angstig, malend en vreselijke buikpijnen. Overdag ben ik doodmoe en ben ik lusteloos. Ik heb reeds allerlei onderzoeken laten doen in ziekenhuis en het alternatieve circuit. Ik ben bij Chinese dokters geweest. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het wel geprobeerd om daarmee de klachten te beëindigen, dan wel in ieder geval te verminderen. Niets hielp. Bij het surfen op internet kwam ik terecht op de site van Brainclinics. Een groot gedeelte van de klachten die ik heb, passen in het beeld wat daar beschreven wordt. Ik lees dat indien je hieraan gaat deelnemen de kosten niet vergoed worden. Ik heb reeds het nodige geld achtergelaten in het alternatieve circuit. Peinzend vraag ik me af of dit niet de zoveelste poging zal worden die op niets uitloopt. Na veel vijven en zessen besluit ik toch maar de stoute schoenen aan te trekken en neem contact op met Brainclinics. De aanvankelijke contacten verlopen wat stroefjes naar mijn idee, maar ik zet toch door. Omdat ik al zoveel geprobeerd heb en niets tot succes heeft geleid twijfel ik of ik wel door moet zetten. Achteraf ben ik toch blij dat ik me toen niet heb laten ontmoedigen.

 

Na 15 tot 20 behandelingen, exact weet ik het niet, voel ik me als herboren. Uit de testdag was gebleken dat ik te weinig bloedtoevoer had naar mijn linkerhersenhelft. M.b.v. de magnetische stimulatie van mijn linkerhersenhelft in combinatie met de gesprekken van de   behandelaarster is het gelukt om alles “onder controle” te krijgen. De klachten zijn aanmerkelijk verminderd en gereduceerd tot, als ik het misschien in procenten kan aangeven, 20 %. Het is in ieder geval hanteerbaar geworden. Ik heb mijn energie weer terug en ik slaap veel beter. Het is nog maar zelden, dat ik hevig transpirerend met hartkloppingen wakker word. De angst- en onlustgevoelens zijn grotendeels weg. Ook zijn de depressieve klachten grotendeels weg. Ongelofelijk.

 

Hieronder is de BDI score over sessies te zien van deze client, inderdaad na 10 sessies was de BDI score weer normaal, dus een volledige remissie binnen 10 sessies.


 

Vrouw, 50 jaar:

 

Ik ben 50 jaar en sinds mijn 12e chronisch depressief. Toen ik voor het eerst de website van Brainclinics bezocht, was ik vooral op zoek naar een antwoord op de vraag: 'werkt rTMS?' Inmiddels kan ik zeggen: 'ja, het werkt!' …Als iemand vraagt: 'wat doe je met je 50e verjaardag', voel ik me steeds beroerder. Ik moet er niet aan denken dat ik daar iets mee moet. Wanhopig als ik ben, ga ik op zoek naar een behandelmethode of therapie die ik nog niet gehad heb. En dat brengt me bij Brainclinics.
Voordat ik contact opneem, zoek ik op internet zoveel mogelijk informatie. Ook vraag ik mijn zorgverzekeraar of ik de behandeling vergoed krijg. Anders hoef ik er niet eens aan te beginnen, met mijn WAO-inkomen op bijstandsniveau. Er gloort weer hoop. Na een intensief vooronderzoek bij Brainclinics kan ik starten met de rTMS.

 

De behandelingen doen mij denken aan een science fiction film. Plakkertjes op je arm, verbonden aan een computer, een ding tegen je hoofd aan, een tikkend geluid, je hand, je vingers en uiteindelijk je duim die door het apparaat aangestuurd worden om te bewegen. Meestal voel je niks van de rTMS, soms doen de tikken een beetje pijn, soms trekt er een spiertje in je gezicht mee bij elke tik. In je hoofd voel je niks en het is een vreemd idee dat daar dingen gebeuren die gevolgen hebben voor hoe je je gaat voelen. Niet te geloven toch?

 

Depressief, moe en uitgeput als ik ben, merk ik de eerste week niet eens dat ik van de rTMS ook moe word. In mijn beleving gebeurt er helemaal niks. Nou ja, niks is ook weer teveel gezegd. Samen met de psychologe die de behandeling uitvoert, heb ik gesprekken die het een en ander aan geleden ellende omhoog halen, maar ook bevestigen hoe goed ik het doe in mijn leven, ondanks alles. Ik heb al zoveel 'foute' hulpverleners gehad, dat ik zoiets direct aanvoel. Bovendien is zij een heel aangename persoonlijkheid. Ik vertel haar dat zij zeker een kanjer wordt op haar vakgebied.

 

Na 9 behandelingen komt er ineens een dag dat ik me opgewekt voel. Opgewekt, een gevoel waarvan ik niet eens meer wist dat het bestond. Het duurt bijna een hele dag. Daarna voelt de depressie zo zwaar dat ik bijna geen stap kan verzetten. Maar een dag later ervaar ik een klein moment van diepe vreugde, als ik tijdens een paardenevenement dicht bij de paarden sta. Het ontroert me, het is een gevoel dat ik herken uit mijn kindertijd. Er volgt een week zonder rTMS, een week waarin ik zo moe ben dat ik er misselijk van word. Maar dan komt er een dag dat ik uitgerust en opgewekt wakker wordt. Ik doe een aantal huishoudelijke klussen achter elkaar, zonder dat ik er tegenop zie en zonder dat het me moeite kost. Wauw, dit begint op een 'normaal' leven te lijken, dit is waar ik het voor doe. Gedurende de middag slaat de vermoeidheid weer toe. Normaal gaat dat dan niet meer over. Maar 's avonds krijg ik weer een opleving. Ik kook voor mezelf (dat is bijzonder want dat krijg ik meestal niet voor elkaar), ik doe de afwas die al een week op het aanrecht staat en word er helemaal blij van! Zo volgen er nog 3 dagen. Ik weet niet wat me overkomt, zo heerlijk. Geen doemgedachten, geen voortdurend gebrek aan energie, een opgewekt gemoed, alles lijkt vanzelf te gaan. Als ik het zelf niet meemaakte, zou ik het niet geloven. De rTMS werkt dus echt. De 4e dag voel ik het al als ik wakker word: het is weer mis. Het wordt een zware week vol sombere gedachten en gevoelens. Ik heb een tekort aan energie en voel veel onvrede over mijn leven. Ik krijg 3x per week rTMS en begin te twijfelen of het eigenlijk wel werkt. De week erna gaat het heel langzaam wat beter. Mijn vermoeidheid duurt niet de hele dag door, er zijn momenten dat ik ineens iets aan kan pakken. Het zijn meestal klusjes die ik al heel lang uitgesteld heb. Dat is wel opmerkelijk, er verandert dus iets in mij. Mijn stemming is ook niet voortdurend alleen maar zwaar, er zitten nuances in. Ik kook alle dagen vers eten. Dan komt er weer een dag met een gouden randje. Ik heb de hele dag door voldoende energie, opgewekte gedachten, geen tegenzin, geen vermoeidheid. Ik sms naar een vriendin: 'ongekend gevoel, ik kreeg vandaag heerlijke gedachten over een toekomst zonder moeheid'.
Ik durf het aan om plannen te maken voor mijn 50e verjaardag. Ik reserveer een mooie plek en nodig een aantal mensen uit.  Het lijkt een wonder dat ik zo ver gekomen ben.

 

De dagen daarna glijd ik langzaam terug. Mijn hoofd wordt steeds meer een piekerbol en mijn lijf voelt moe en pijnlijk.  Ik krijg mijn dagelijks leven maar amper op orde, alles kost moeite.
Een week later heb ik weer een bijzondere ervaring. Onderweg naar Hilversum zit ik te GENIETEN van de prachtige herfstkleuren en van de zon die in mijn auto schijnt. Vanaf mijn 16e ben ik allergisch voor zonlicht, ik voel me vaak beroerd als de zon op mij schijnt, ook achter glas. Het licht is meestal te veel, ik kan het niet verdragen. Dit is dus zo ongeveer de eerste keer in mijn leven dat ik geniet van de zon, van het licht. De rest van de dag voelde ik me bijzonder goed en energiek. Twee dagen later heb ik nog zo'n opmerkelijke ervaring. In het tuincentrum is de kerstafdeling ingericht, het is half oktober. Zolang als ik me kan herinneren, word ik boos, opstandig en chagrijnig van al die commercie, al dat gedoe. En nu? Het doet me niets, ze doen maar!

 

Ik ben nog steeds veel moe, maar kan veel meer dingen doen in een dag dan een aantal weken geleden. Ik geniet van de momenten waarin ik dingen kan doen zonder dat het me buitensporig veel moeite kost. Er zijn duidelijk veranderingen in mijn leven. Als het zo doorgaat, zie ik de zin van het leven weer in, zo kan ik wel verder. ...Mijn verjaardag is een succes. Ik kan er volop van genieten en voel me helemaal jarig. Direct toen ik wakker werd, begon dat gevoel al en het heeft de hele dag geduurd. Ik kijk er met voldoening en vreugde op terug. Dat kan niemand me nog afpakken. De dag daarna ben ik uitgeput en voel me licht depressief. Dat gaat in de dagen die volgen over in zwaar depressief. Ik ben bang dat het niet meer goed komt en ik wil niet meer verder leven met deze depressie. Ik ben onrustig, gespannen, snel geïrriteerd, kan me niet concentreren, heb veel en vaak hoofdpijn.

 

...Er volgt nog een week waarin ik me steeds meer voel afglijden naar een donker diep gat. Na 1x rTMS voel ik direct een verandering, een stukje zwaarte valt van me af. De volgende dag voel ik direct bij het wakker worden dat mijn zwaarmoedigheid weg is. Ik voel me meteen een stuk minder beroerd en kan die dag veel doen. De dag daarna heb ik weer een bijzondere ervaring, tijdens het tv kijken. Ik kan echt genieten en emoties voelen. 14 dagen geleden voelde ik me bij hetzelfde programma ongeïnteresseerd en geïrriteerd. Wat een verschil. Er volgt weer een moeilijke week met veel gevoelens van onvrede. Ik voel me echt ziek van moeheid en ben nauwelijks in staat mijn leven te leven. Opnieuw angstig over hoe het verder moet met mij. Zou het voldoende zijn, nog vijf behandelingen? Of zou ik verder moeten zoals ik me nu voel. Dat trek ik niet meer, ik kan het gewoon niet meer. Gedachten over de dood komen langs.
De volgende keer rTMS lijkt niet aan te slaan. De hoofdpijn die ik al had neemt toe. Midden in de nacht word ik er zelfs wakker van. De volgende dag ben ik er nog beroerd van. Ik zie er vreselijk tegenop om naar de tandarts te gaan. Maar die avond ga ik me steeds beter voelen. Ik heb zomaar zin om iets te doen i.p.v. op de bank hangen. De ochtend daarna voel ik me een stuk beter. De rTMS op die dag heeft veel effect, heel veel zelfs. Ik voel het meteen, ik word weer levendig. Ik kan weer lachen en op de terugweg word ik me ervan bewust dat er echt muziek uit de radio komt. Meteen is het vertrouwen terug dat een leven zonder depressie mogelijk is. De volgende dag houdt het levendige gevoel aan en de hele wereld lijkt anders. Wat zou mijn leven er anders uitzien als ik me vaker zo voel.
Toch weer twee zware dagen. Vooral veel hoofdpijn. De rTMS is niet prettig. De tikken en vooral het geluid van de afzuiger zijn ergerlijk aan mijn zere hoofd. Maar een paar uurtjes later is de hoofdpijn ineens weg. Ik voel een diepe innerlijke rust en vrede. Een dag later weer beroerd, moe, hoofdpijn. Moeilijk om door te komen. En de dag daarop voel ik weer die innerlijke rust. Dat is een heel goed gevoel. Mijn laatste keer rTMS en nu maar hopen dat het goed blijft gaan.
Jammer dat ik nog niet stabiel ben. Maar ook mooi dat die behandeling zo snel weer aanslaat. Het is voor mij een bewijs dat rTMS echt werkt.

 

Ik ga er alles aan doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt om de rTMS voort te kunnen zetten. In elk geval naar een nieuwe zorgverzekeraar en goed uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat het hierbij zou moeten blijven terwijl er verbetering mogelijk is.
Hieronder is de BDI score over sessies te zien van deze client. Na 20 sessies is er nog geen remissie, maar wel een redelijke verbetering, vandaar dat er nog meer sessies zullen volgen.